FAQ – Veelgestelde vragen

FAQ – Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op de veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Stuur ons dan een bericht via ons contactformulier.

Wandelen

Naast ons brede aanbod van wandelroutes in Groningen kun je ook zelf een route maken om te gaan wandelen in Groningen. Je bepaalt dan zelf waar je start met wandelen en waar de tocht door het Gronings landschap gaat. Je maakt een wandelroute gemakkelijk zelf via het wandelnetwerk van Groningen. Zo kun je gemakkelijk korte wandelroutes in Groningen maken, of gaan wandelen in je eigen buurt.

Volg deze 3 stappen om gemakkelijk je eigen wandelroute samenstellen:

Stap 1
Ga naar wandelnetwerk van Groningen. Zoom in op de regio waar je wilt gaan wandelen in Groningen. Door in te zoomen op de kaart, zie je rood-witte rondjes met cijfers. Dit zijn de wandelknooppunten van Groningen.

Stap 2
Schrijf of markeer de wandelknoopppunten waar je straks langs wilt wandelen. Dit is vooral handig wanneer je ook graag wilt eindigen op het punt waar je gaat beginnen met de wandelroute. Markeer hiervoor als eerste een startpunt en bekijk daarna waar je de route langs wilt laten lopen. Klik op de groene button onder de kaart als je deze wilt opslaan of printen.

Stap 3
Nu je de wandelroute hebt uitgestippeld, kun je gaan wandelen. Tussen de knooppunten kom je onderweg rood-blauwe borden met een witte pijl tegen. Deze geven aan hoe je bij de volgende knooppunten van je wandelroute komt. Veel wandelplezier gewenst!

Sommige lijnen op de kaart van het wandelnetwerk in Groningen zijn zwart in plaats van rood. De zwarte lijnen betekenen dat dit gedeelte van het wandelnetwerk (tijdelijk) is afgesloten. Door te klikken op de zwarte lijn, zie je waardoor dit gedeelte van het wandelnetwerk niet afgesloten is.

Bekijk daarom van tevoren of de route die je gaat wandelen in Groningen over zwarte lijnen gaat. Zo ja, dan kun je dit oplossen door op de kaart van het wandelnetwerk andere knooppunten te kiezen. Je vindt deze knooppunten op de kaart door in te zoomen op de regio waar je wit gaan wandelen in Groningen. Door in te zoomen, worden de rood-witte rondjes met cijfers zichtbaar. Dit zijn de knooppunten. Je kunt ook een andere route kiezen uit ons brede aanbod van wandelroutes in Groningen.

Onder de kaart bij het aanbod van wandelroutes in Groningen klik je op de groene button routes filteren. Met de vele opties voor het filteren, vind je gemakkelijk de wandelroute die bij jou past. Ook kun je hier snel een route terugvinden door te zoeken op de naam van de route. Veel wandelplezier gewenst!

Je hebt een wandelroute uitgekozen of zelf een wandelroute gemaakt. Neem de volgende items mee als je op pad gaat:

  • Wandelschoenen die lekker lopen
  • Eten en drinken. Stop je liever onderweg voor eten? Door op deze button rechts bovenin op de kaart te klikken, zie je welke horecagelegenheden je tegen gaat komen op de route.
  • (Winddichte) regenjas of paraplu
  • Een kaart van de route. Je kunt deze kaart downloaden via onze website. Of neem je telefoon mee om de route onderweg nog eens te bekijken
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril

POIs staat voor Points Of Interests. Met deze functie zie je waar je op de route kunt stoppen voor eten of overnachten. Ook zie je waar je bezienswaardigheden in Groningen tegen gaat komen en tal van andere opties, zoals stations, recreatieplaatsen, winkels en vele voorzieningen. Je kunt de POIs filteren door op deze button rechts bovenin op de kaart te klikken bij onze wandelroutes of bij het wandelnetwerk.

Een GPX is een bestand met een soort kaart, waardoor je met een app op je telefoon precies kunt zien waar je op dat moment op de route bent. Met een GPX-bestand en de app kun je dus je telefoon gebruiken als navigatie tijdens het wandelen. Je ziet namelijk meteen waar je op de route staat en hoe je de route verder kunt volgen.

Om de route te kunnen volgen vanaf je telefoon met een GPX-bestand heb je een app nodig. In de appstore van je telefoon kun je kiezen uit veel verschillende GPX-Apps.

Is er een routepaaltje omgevallen, weg of stuk? Laat het ons weten. Je kunt dit aan ons doorgeven via www.meldpuntroutes.nl Alvast bedankt voor het doorgeven!

Fietsen

Naast ons brede aanbod bij fietsroutes Groningen kun je ook zelf een fietsroute samenstellen om te gaan fietsen in Groningen. Je bepaalt zelf waar je start met fietsen en waar de fietsroute door het Groningse landschap gaat. Je maakt een fietsroute gemakkelijk zelf via het fietsnetwerk van Groningen. Zo kun je gemakkelijk korte fietsroutes in Groningen maken, of fietsen in je eigen buurt.

Volg deze 3 stappen om gemakkelijk je eigen fietsroute samenstellen:

Stap 1
Ga naar het fietsnetwerk van Groningen. Zoom in op de regio waar je wilt gaan fietsen in Groningen. Door in te zoomen op de kaart, zie je groen-witte rondjes met cijfers. Dit zijn de fietsknooppunten van Groningen.

Stap 2
Kies als eerste een startpunt. Schrijf of markeer alle fietsknooppunten waar je straks langs wilt fietsen. Kik op de groene button onder de kaart als je deze wilt opslaan of printen.

Stap 3
Nu je de route hebt uitgestippeld is het tijd om op de fiets te stappen. Onderweg zal je tussen de knooppunten van het fietsnetwerk van Groningen ook groen-witte borden tegen komen. Deze geven aan hoe je bij de volgende knooppunten van je fietsroute komt. Ook staat er bij elk knooppunt een bord met een kaart van het fietsnetwerk. Zo kun je tijdens de fietstocht altijd de fietsroute korter maken of je route verlengen. Veel fietsplezier gewenst!

Sommige lijnen van het fietsnetwerk zijn zwart in plaats van groen. De zwarte lijnen betekenen dat dit gedeelte van het fietsknooppuntennetwerk (tijdelijk) is afgesloten. Door te klikken op de zwarte lijn, zie je waardoor dit gedeelte van het fietsnetwerk niet begaanbaar is.

Bekijk daarom van te voren of de route die je gaat fietsen in Groningen over deze zwarte lijnen gaat. Zo ja, dan kun je dit oplossen door op de kaart van het fietsnetwerk vervangende knooppunten te kiezen. Je vindt deze knooppunten op de kaart door in te zoomen op de regio waar je wit gaan fietsen in Groningen. Door in te zoomen, worden de groen-witte rondjes met cijfers zichtbaar. Dit zijn de knooppunten. Je kunt ook een andere route kiezen uit ons brede aanbod van fietsroutes in Groningen.

Onder de kaart bij het aanbod van fietsroutes Groningen klik je op de groene button routes filteren. Met de vele opties voor het filteren, vind je gemakkelijk de fietsroute in Groningen die bij jou past. Ook kun je hier snel een route terug vinden door te zoeken op de naam van de route. Veel fietsplezier gewenst!

Een GPX is een bestand met een soort kaart, waardoor je met een app op je telefoon precies kunt zien waar je op dat moment op de fietsroute bent. Met een GPX-bestand en de app kun je dus je telefoon gebruiken als navigatie tijdens het fietsen. Je ziet namelijk meteen waar je op de route bent en hoe je de route verder kunt volgen.

Om de route te kunnen volgen vanaf je telefoon met een GPX-bestand heb je een app nodig. In de appstore van je telefoon kun je kiezen uit veel verschillende GPX-Apps.

Is er een routepaaltje omgevallen, weg of stuk? Laat het ons weten. Je kunt dit aan ons doorgeven via www.meldpuntroutes.nl Alvast bedankt voor het doorgeven!

POIs staat voor Points Of Interests. Met deze functie zie je waar je op de route kan stoppen voor eten of overnachten. Ook kun je zien waar je bezienswaardigheden in Groningen tegen gaat komen en tal van andere opties zoals stations, recreatieplaatsen, winkels en vele voorzieningen. Je kunt de POIs filteren door op deze button  rechts bovenin op de kaart te klikken.

Je hebt een fietsroute uitgekozen of zelf een fietsroute gemaakt. Neem de volgende items mee wanneer je op pad gaat:

  • Eten en drinken. Stop je liever onderweg voor eten? Door op deze button rechts bovenin op de kaart te klikken, zie je welke horecagelegenheden je tegen gaat komen op de route.
  • (Winddichte) regenjas
  • Een kaart van de route. Je kunt deze kaart downloaden via onze website. Of neem je telefoon mee om de route nog eens te bekijken
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril

Varen

  • Eten en drinken. Stop je liever onderweg voor eten? Door op deze button rechts bovenin op de kaart te klikken, zie je welke horecagelegenheden je tegen gaat komen op de route.
  • (Winddichte) regenjas
  • Een kaart van de route. Je kunt deze kaart downloaden via onze website. Of neem je telefoon mee om de route nog eens te bekijken.
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Een waterdichte zak of ton voor het beschermen van de spullen die niet drijven of niet waterdicht zijn.

Kom je onderweg een kapotte steiger tegen? Of zag je onjuiste brugtijden of vaarwegen op onze website? Maak een melding via dit formulier. Zo houden we samen de vaarinformatie kloppend en actueel. Bedankt!

Algemeen

Wil je aan ons laten weten wat je van de route vond? Graag! Je kunt elke route beoordelen door naar de informatiepagina te gaan van de route. Aan de rechterzijde kun je de route sterren geven.

Bedankt voor het delen van je ervaring!

Ja! Je kunt je gemakkelijk aanmelden als vrijwilliger via ons contactformulier. Ook kun je ons bellen via 050 534 5199.

Routebureau Groningen zet zich in om het aanbod van routes up-to-date te houden. Ook controleren we de kwaliteit van de routes. De vrijwilligers van Routebureau Groningen helpen ons bij het controleren van de routes. Je kunt zelf kiezen waar, wanneer en hoe vaak je wilt controleren.

Een aantal keer per jaar organiseren we de Routebureau-vrijwilligersdag. Op deze dag trekken we met de vrijwilligers, bestuursleden en medewerkers van Routebureau Groningen er samen op uit en zetten we onze vrijwilligers in het zonnetje. We zijn erg blij met al onze enthousiaste wandel-, fiets- en vaarvrijwilligers!

Is er een routepaaltje omgevallen, weg of stuk? Laat het ons weten. Je kunt dit aan ons doorgeven via www.meldpuntroutes.nl. Alvast bedankt voor het doorgeven!

Voor een melding over een vaarroute, ga je naar onze pagina melding vaarroute maken.