Vaarinformatie

Varen in Groningen

Groningen heeft de vaartoerist veel te bieden. Je vindt hier het Reitdiep, één van de mooiste rivierdallandschappen van Nederland en via het Lauwersmeer vaar je naar Werelderfgoed de Waddenzee. Of neem een route van het Zuidlaardermeer naar het uitgebreide toervaarnet in Oost-Groningen.

Ook vaar je vanuit onze prachtige provincie een mooie route naar Fryslân, Drenthe of Duitsland. Ontdek varend vanuit Stad de meanderende maren in Noord-Groningen of vaar een tocht over de Groningse meren.

Je kunt zelf een route uitstippelen via de vaartkaart Groningen of een route kiezen via https://routesingroningen.nl/vaarroutes/. Je vindt hier diverse routes van verschillende lengtes verspreid door de hele provincie. Voor ieder wat wils!

Vaarkaart Groningen
Er valt een hoop te doen en volop te genieten. De Vaarkaart Groningen brengt het netwerk van vaarwegen, vaarroutes en de meren in één oogopslag in beeld. Ook de jachthavens met bijbehorende faciliteiten vind je op deze kaart.

Vaarbrochure
Het vaarseizoen duurt van 1 mei tot 1 oktober. Alle informatie over de bedieningstijden van de bruggen en sluizen in Groningen vind je in de brochure ‘Varen in de provincies Groningen en Drenthe’. Deze brochure is vanaf 25 april verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, bij de sleuteluitgiftepunten en bij veel bruggen en sluizen. Ook is de brochure te downloaden via de website van provincie Groningen via https://www.provinciegroningen.nl/beleid-en-documenten/kaarten-en-open-data/varen-in-groningen/.

Brug- en sluisbedieningstijden provincies Groningen en Drenthe
De bruggen en sluizen in Groningen worden voor het grootste deel bediend door de gemeenten. Een klein deel, in totaal 62 bruggen en 14 sluizen, wordt bediend door de brugwachters van de provincie Groningen. Alle brug- en sluisbedieningstijden vind je in de vaarbrochure ‘Varen in de provincies Groningen en Drenthe’. Controleer voor je reis de meest actuele vaarweginformatie via www.vaarweginformatie.nl en ga goed voorbereid op pad.

Veel vaarplezier!